gennaro logo new

2016. május 20.

A Szövött-tárgy készítő szakiskolai osztályaink idén júniusban vizsgát tesznek, de már most szebbnél szebb munkáikban gyönyörködhetünk. Jelenleg a vizsgadarabjaikon dolgoznak és ők maguk is meglepődnek azon, hogy milyen nagy utat tettek meg az ősi szakma alapjaitól, az egyszerű körmön fonástól a gazdagon mintázott szőnyegekig, párnákig, terítőkig.

A szövés alkalmat ad arra, hogy minden tanuló, bármilyen képességű, igazi örömet, sikerélményt éljen át tevékenysége során. A kis bábu, táska, tarisznya épp olyan szép, esztétikus tárgy, akár egy jól használható szőnyeg. Tanulmányaik során különböző fokon sajátítják el az emberiség egyik legrégebbi mesterségét és megismerkednek a minták ritmusának, a színek világának törvényszerűségeivel is. A motívumok, színek variációival történő kísérletezés fejleszti kreativitásukat. A munka megkívánta harmonikus mozdulatok segítik a motorikus fegyelmet, a koordinált mozgást, állóképességet.
Egy kész szövött tárgy sok mindent elárul a készítőjéről. Beszél a türelemről, a pontosságról, a színek használatának öröméről, a játékosságról. A kézi szövésű tárgyak őrzik az ember keze nyomát , ezért értékük mindig magasabb, mint sokszorosított társaiké.
Az értékteremtő munkában való jártasságon túl a szövés a szabad időben is értelmes tevékenységet kínál. Lehet ajándékot szőni, vagy egy szép szövött párnát készíteni a kanapéra, csinos nyári táskát vagy a telefonnak tokot. A munkavégzés során megtanulják a fiatalok, hogyan működhetnek közösségként. Egyre több alkalommal veszik észre, hogy ha a másik segítségre szorul és bátran kérnek segítséget olykor egymástól is.
Tanulóink az elmúlt két év során képességeikhez mérten sok mindent megértettek arról, mit jelent alkotni, miképpen lesz az önmagában haszontalan fonalból használati tárgy, hogyan lesznek ők maguk a munkájuk által az értékteremtő emberek társadalmának tagjai.

Tar Beáta
szaktanár

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech