gennaro logo new

2016. április 22.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."
Iskolánk régóta tartja szem előtt ennek a régi indián közmondásnak a tanácsát: nem vehetjük természetesnek, amink most van: a szép természetet, a változatos és sokszínű élővilágot, a jó minőségű és elegendő ivóvizet, a sok helyen még friss és tiszta levegőt. Ezek nagyon sérülékenyek, és ha nem vigyázunk, gyorsan azon kaphatjuk magunkat, hogy mindez egyszer csak eltűnik. Úgy kell élnünk, hogy Földünk szépségeit ne csak mi, hanem az utánunk jövő nemzedékek is élvezni tudják. Ki tehet ezért a legtöbbet?

A gyerekek, rajtunk, pedagógusokon keresztül; hiszen az ő környezettudatos magatartásmódjuk, életvitelük lesz az, amely biztosítani tudja majd a fenntartható fejlődést. Ezért kell nagyon odafigyelnünk arra, hogy minél korábban elkezdjük a megfelelő környezeti nevelést, hogy a környezettudatos magatartás belsővé váljon, pozitív példával elöl járva, a gyerekeken keresztül hatva a családokra.
Ezt a gondolatot követve ma, a Föld napja alkalmából, intézményünk zöldbe öltözött: tanulóink és iskolánk összes dolgozója zöld pólóban, vagy ruházatán valamilyen zöld színnel érkezett tanulni, dolgozni.
kimittud 2016 11Az első rendezvényt Föld napja címmel 1970-ben tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. (Forrás: http://www.fna.hu/tortenetunk/afoldnapja) Magyarország az elsők között, 1990-ben csatlakozott a felhíváshoz.
2015 a talaj és a Fény Nemzetközi Éve volt. Mi is csatlakoztunk ehhez a felhíváshoz. 2015 január 28-án Fény napja címmel projekt délutánt tartottunk, amelyen öt Fényponton hívtuk fel a tanulók figyelmét arra, hogy fény nélkül nem lehet élni.
2016 a Hüvelyesek Nemzetközi Éve. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun szerint a hüvelyeseknek nagy szerepe lehet az éhezés felszámolásában, az élelmezésbiztonságban, a helytelen táplálkozás kezelésében, az egészséges életmódban és a környezeti kihívások tekintetében. Ehhez csatlakozva az utóbbi három napon az iskolánk konyháján valamelyik étkezésben mindig szerepelt valamilyen hüvelyes: a gyerekek ehettek szárazbabfőzeléket, megkóstolhatták a csicseriborsó levest és a lencsés virsli salátát.
A mai napra minden osztály készült valamilyen „zöld" programmal, amit a nap folyamán meg is valósítottak.
kimittud 2016 16A 9. osztályos és a háztartástan szakos tanulók tegnap salátát palántáztak kertjükbe, melyet az Iskolakert program biztosított számunkra. Ehhez csatlakoztak ma az általános iskolában tanuló autizmussal élő gyerekek, akik saláta és eper palántákat ültettek cserepekbe. Háztartástan szakos tanulóink az iskola környékét szépítették: muskátlikat ültettek balkonládákba, melyek az ablakokat, korlátokat díszítik majd. Gyomláltak, az iskola udvarán tevékenykedtek. A szövött-tárgy készítő szak tanulói pedig az iskola környékén eldobált szemetet szedték össze. A 9. és 10. osztály tanulói rendhagyó környezetismeret órán emlékeztek meg a Föld napjáról, az állat- és növényvédelem szükségességéről és lehetőségeiről. Erre az alkalomra készült ceruzatartó újrahasznosított műanyag flakonból, tavasztündér szintén újrahasznosított tojástartóból, díszítés a Föld napja jegyében.
Ez az ünnep megmozgatta az egész intézményt, hiszen a Föld napja mindnyájunk jövőjéről szól. A gyerekek tevékenyen és élvezettel vettek részt a programokon, mert tudják: a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tevékenyen részt kell vállalni magatartásunkkal és életmódunkkal a Föld megóvása érdekében.

Schrantz Anett  
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech