gennaro logo new

2014. április 14.

2014. április 10-én a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai a TÁMOP 2.4.8-12/1-2012-0001 „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése" című kiemelt projekt keretében ingyenes lakossági fórumot tartottak intézményünk speciális és készségfejlesztő speciális szakiskolai növendékeinek a munkavállalók tájékozottságának, tudatosságának növelése témában.

A projekt megvalósításának hangsúlyos eleme a társadalom minél szélesebb körének megszólítása, a figyelemfelkeltés, a cselekvésre ösztönzés, az állampolgárok biztonságos munkavégzéssel és a jogszerű munkavállalással kapcsolatos magatartásának változtatása. Ezt a témát növendékeink számára érdekes, figyelemfelkeltő és interaktív módon valósították meg.
A változatos programon a munkavédelmi témájú előadáson a legfontosabb munkavédelmi szabályokról, a munkaügyi témájú előadás keretében a munkavállaláshoz, az alapvető munkavállalói jogokhoz, illetve a jogérvényesítés lehetőségeihez kapcsolódó alapvető ismeretekről, hallhattunk a fiatalok számára érthető, értelmezhető módon képekkel, példákkal illusztrálva.
Vörös Szabolcs az Nemzeti Munkaügyi Hivatal, TÁMOP 2.4.8-12 Projekt-végrehajtási Osztályának szakmai vezetője röviden bemutatta a lakossági fórum hátterét biztosító uniós projekt céljait és tartalmát. Ezt követően Nesztinger Péter a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának közigazgatási főtanácsadója a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, a munkabalesetek megelőzésének módjait és egyes eszközeit mutatta be. Majd dr. Varsányi Alexandra, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal jogásza az alapvető munkavállalói jogokról, a jogszerű munkavégzés alapjairól, feltételeiről, a munkaszerződés kötelező elemeiről tartott előadást.
Iskolánk tanulói az interaktív programon nagy tájékozottságot mutattak munkavédelmi és munkavállalói ismeretekből, így mindenki ajándékokkal a kezében távozhatott. Bemutatót láthattak és kipróbálhattak különböző egyéni védőeszközöket. A megváltozott tudatállapotban végzett munka veszélyeinek szemléltetése céljából „részeg szemüveg" alkalmazásával akadálypályán oldottak meg különböző játékos feladatokat. Mindeközben az Európai Munkavédelmi Ügynökség „NAPO" animációs filmjeit nézhették tanulóink.
Úgy gondoljuk, intézményünk kiemelt céljának megvalósítása felé – a minél teljesebb társadalmi integráció megvalósítása- ezzel a programmal is tettünk egy lépést.
Köszönjük a program szervezőinek, lebonyolítóinak és előadóinak ezt az élménydús délutánt.

 

Ammerné Nagmihály Emília
igazgató           

          

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech