gennaro logo new

2021.11.29.

20211124 115251Az Európai Hulladékcsökkentési hetet 2009-től, – Magyarországon 2012-től – rendezik meg minden év november utolsó hetében. Célja, hogy a résztvevő országok önkéntesei egy teljes héten keresztül felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, azon belül is a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, az újrahasznosításra és a hulladék és szemét közötti különbségtételre.

Iskolánk idén is csatlakozott ehhez az akcióhoz. A témahét célkitűzéseit osztályainkban, tanítványink képességeire adaptáltan dolgoztuk fel.

Az általános iskolában a szelektív hulladékgyűjtés, az újrafelhasználás volt a kiemelt témánk. Használt pólókat vágtunk fel csíkokra, melyeket felgombolyítás után körkörösen felvetett papírtányérokra szőttünk rá. Így a kidobásra ítélt pólókból lábos alátéteket gyártottunk.

A készségfejlesztő iskolában PPT-vel és videókkal megtámogatott interaktív órákat tartottunk a hulladékcsökkentésről és újrafelhasználásról. Hulladékcsökkentési társasjátékot játszottunk, felkerestük a nemrég megújult ökotermet, muskátlikat dugványoztunk tejfölös poharakba, textiltasakokat készítettünk öko szemléletű bevásárláshoz, teás papírtasakokból karácsonyi díszeket hajtogattunk, WC-papír gurigákból kreatív tárgyakat gyártottunk, régi textilszőnyegeket bontottunk a fonal megmentése érdekében.

Témahetünkön játékosan, különböző tevékenységek mentén foglalkoztunk a hulladékokkal, a hulladékcsökkentés lehetőségeivel, az újra felhasználással, mely mindennapi életünk része. A fenntarthatóság átszövi iskolai mindennapjainkat; ezen a héten tanulóinkban újra tudatosítottuk ennek fontosságát.

                                                                                                               Tóth Andrea, gyógypedagógus

 

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech