gennaro logo new

2015. április 29.

Gennaro Verolno 4A Parlamentben megtartott Konferencia után meghívásunkra ellátogatott intézményünkbe Dr. Rosalba Verolino - névadónk unokahúga - a férjével és Kate Wacz magyar holokauszt túlélővel, aki a Raoul Wallenberg Egyesület tiszteletbeli tagja. A vendégeket az Apostoli Nunciatúra titkárságáról Molnár Katalin kísérte el.
Nagy szeretettel és nagy örömmel vártuk és fogadtuk vendégeinket, akik nem először jártak nálunk, hiszen a 2010-ben megtartott névadó ünnepségen is jelen voltak.

A beszélgetés során honlapunk segítségével bemutattuk, hogyan ápoljuk folyamatosan Mons. Verolino emlékét. Minden évben megemlékezést tartunk a névadó napján, szeptember 3-án, valamint november 3-án, névadónk születésnapján a szobornál. A Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján videokapcsolatot létesítünk Acerrával, Verolino szülővárosával, hogy virtuálisan részesei lehessünk az ott megrendezésre kerülő emlékünnepségnek.
Rosalba asszony megmutatta a nagybátyja tevékenységéről általa gyűjtött dokumentumokat, fényképeket. Több iratról másolatot készíthettünk, mint pl. egy menlevélről, amellyel egyik üldözött honfitársunkat mentette meg a két Vatikáni diplomata. Megkaptuk azt a fényképet is, amelyet a Várban, az akkori Apostoli Nunciatúra kertjében készítettek Angelo Rotta nunciusról és titkáráról, Gennaro Verolinóról.
Kate Wacz asszony személyes élményeit elevenítette fel. Mindnyájunkat megérintett visszaemlékezése. Elmondta, ha nem lettek volna olyan korabeli diplomaták, mint Raoul Wallenberg, Angelo Rotta, Gennaro Verolino, Per Anger, akkor most valószínűleg egy cipő emlékeztetne rá a Duna parton...
A beszélgetés után megmutattuk vendégeinknek intézményünket, aki elismeréssel nyilatkoztak a gyermekek elhelyezéséről és szakmai tevékenységünkről.
A látogatás végén felvázoltuk egy szeptemberi konferencia lehetőségét, hiszen öt éve lesz, hogy felvette intézményünk Mons. Verolino nevét.

Ammerné Nagymihály Emília
intézményvezető       

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech