gennaro logo new

2020. október 27.

Idén is részt vettünk a Fenntarthatósági Témahét programjaiban

cikk3Iskolánk immár rendhagyó módon csatlakozott az október 5. és 9. között megrendezett Fenntarthatósági Témahéthez, melynek szerves része a Világ Legnagyobb Tanórája.
A Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái idén az energia, a klímavédelem, az egészségnevelés voltak. 
Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink játszva, cselekvéseken keresztül tanuljanak, és olyan ismereteket szerezzenek, melyeket a mindennapi életükben is fel tudnak használni. Kiemelt célunk, hogy képességeikhez mérten ők maguk is megértsék a körülöttük zajló természeti folyamatokat, és aktív részesei legyenek saját környezetük védelmének.

 

A témahéten gazdag és változatos programokat kínáltunk tanulóinknak. A témák feldolgozásában osztályközösségeikben, egyéni képességeik szerint mind az általános iskolai, mind a készségfejlesztő iskolai diákok részt vettek.

Az egészségnevelés és az október 4-i állatok világnapja kapcsán testnevelés órákon állatos játékokat játszottunk és állatmozgásokat utánoztunk. A Fenntarthatósági Témahét ajánlott tananyagai alapján az osztályoknak lehetőségük volt megnézni a Wall - E című filmet, mely jelentősen kapcsolódik a fenntarthatóság, szelektív hulladékgyűjtés, hulladékcsökkentés, klímaváltozás témákhoz.

Az első napon az energiával ismerkedtünk. A témát interaktív felületeken és játékokon keresztül igyekeztünk tanulóink számára közel hozni, az energiatakarékosság lehetőségeit életszerűvé tenni.

Kedden a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékcsökkentés volt a középpontban. A diákok többféle társasjátékon keresztül és szelektív hulladékgyűjtési játékok során ismerkedhettek a hulladékok fajtáival, az újrahasznosítás és a hulladékcsökkentés fontosságával.

Szerdán korunk egyik legnagyobb és legjelentősebb kihívásával, a klímaváltozással foglalkoztunk. Filmeken és interaktív tanórákon keresztül igyekeztünk tanulóinknak bemutatni ezt a jelenséget, mely mindannyiunkra hatással van.

Csütörtökön az egészséges életmódról és a gyógynövények hatásairól tanultunk. Az iskolakertben mentát szedtünk, melyből teát főztünk, kapcsolódva az október 1-jén indult vízivást népszerűsítő programhoz.

Pénteken a hét lezárásaként tanulóink hulladékcsökkentési kvízjátékon tehették próbára a héten megszerzett tudásukat. Végezetül felelevenítettük azokat a témákat, melyek diákjainkat különösen megérintették, érdekelték.

Örömmel tapasztaltuk, hogy tanulóink mennyire nyitottak a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt. Bízunk benne, hogy a jövőben, saját környezetükben, a gyakorlatban is meg tudják majd valósítani a szelektív hulladékgyűjtésről, energiatakarékosságról tanultakat.

Csákváriné Lődi Krisztina 
Öko-munkaközösség vezető

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech