gennaro logo new

2016. április 26.

DSC 05352014. szeptemberében adtuk be pályázatunkat az „Ökoiskola" cím elnyerésére, amelyet az év december 13-án egy ünnepélyes átadó ünnepségen meg is kaptunk.
Pályázatunkban többek között célul tűztük ki a komposztálás megvalósítását iskolánkban. A „Vállalások" rovatban komposztáló keretek beszerzését, a szakszerű komposztálás megkezdését jelöltük meg feladatként.
Első komposztáló keretünket a Humusz Szövetség adományozta nekünk (2014. 06. 16-án). Munkatársaik külső partnerként támogatták iskolánk „Ökoiskola" cím elnyeréséért tett erőfeszítéseit is.

 

A 2014/2015-ös tanévet környezetvédelmi projekt hónappal kezdtük. Csatlakoztunk a Humusz Szövetség 2014. szeptemberi, „Komposztünnep 2014" pályázati felhívásához, melynek célja az iskolai csoportok aktivizálása olyan megoldások keresésére, amelyek segítségével a komposztálás tudománya a diákok számára szemléletformáló, szórakoztató tevékenységgé válik.
A komposztálás fogalmával szeptember és október hónap folyamán ismertettük meg tanulóinkat. Az ehhez kapcsolódó oktatófilm megtekintését a látottak megbeszélése követte. A komposztálás fontosságát interaktív foglalkozások keretében is hangsúlyoztuk. A témát a Háztartástan szak Szakmai elmélet és Szakmai gyakorlat, illetve a 9-10. osztály Életvitel és Szakmai előkészítő ismeretek óráiba építettük be.
Miután tanulóink megtanulták, mi kerülhet a komposztálóba valamint megértették, hogyan lesz a kerti szerves hulladékból komposzt és az mire használható, sor került a Humusz Szövetség által adományozott komposztálókeret kihelyezésére 2014. október 10-én a Komposztálás Ünnepnapja alkalmából.
A program a kertben tartózkodó gyermekeket és kollégákat is odacsábította. Az érdeklődőknek rögtönzött - a „komposztálás tudományát" feldolgozó - órát tartottak a Háztartástan szakos tanulók. Másnap több diák hozott otthonról komposztálható anyagokat.

DSC 0170

2014. októberében szereztük be második komposztáló keretünket. A Hegyvidéki Önkormányzat támogatta ezzel az adománnyal azokat a hegyvidéki kerttulajdonosokat, akik vállalták a szerves hulladék helyben történő hasznosítását.
Újabb lehetőséget teremtett a Humusz Szövetség „Komposztáljunk együtt!"című pályázati felhívása. 2015. áprilisában Öko-munkacsoportunk két tagja ingyenes képzésen vett részt. Itt a komposztálás elméleti alapjain túl módszertani kérdésekkel is foglalkoztak a téma tanórai keretbe való beillesztésének lehetőségeivel kapcsolatosan. A program zárásaként 2 db komposztáló keretet kaptunk a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásának köszönhetően.
2016. márciusában újabb két kollégánk vett részt a „Komposztáljunk együtt!" - című pályázat keretében kiírt előadáson és ismét két komposztáló kerettel bővült meglévő állományunk.
A Humusz Szövetség iskolánk munkáját továbbra is segíti, igény szerint előadásokkal, tanácsadással, valamint oktató és szemléletformáló anyagok biztosításával.
A jelenleg hat darab komposztáló keretünk szakszerű működtetését Öko-munkacsoportunk tagja, Lődi Krisztina felügyeli Háztartástan szakos tanulóival. A szemléletformálásnak, az ismeretek átadásának és a példaadásnak köszönhetően folyamatosan bővül a komposztálásban résztvevők köre.

DSC 0247

A zöld javak „útja" a komposztáló keretekbe
Szakiskolai osztályaink saját virágos, illetve veteményes kerttel rendelkeznek. Az innen származó gyomokat, elszáradt virágokat komposztálják.

DSC 0307

A belső udvarból és a kertből összegyűjtött lomb szintén komposztálásra kerül.

DSC 0461

Kertgondozó munkatársaink a levágott füvet, gallyakat helyezik a keretekbe.
Kollégiumi csoportjaink az uzsonnára, vacsorára kapott zöldség-gyümölcs maradványokat, tea filtereket, tojáshéjat, szobanövények elszáradt részeit öntik a komposztálóba. A komposzthulladékot az üzemi konyhánkon kiürült mustáros, majonézes, zárható fedelű, kis műanyag vödrökben gyűjtjük, újrahasznosítva azokat is.

DSC 0535

Az érett komposztot cserepes virágaink átültetéséhez, illetve a veteményes ágyások tápanyag tartalmának javításához használjuk.

DSC 0422

A gyermekek lelkesedése töretlen. Figyelmeztetik társaikat, ha rosszul választják meg a kidobásra szánt hulladék helyét:
„Peti! Az almacsutkát ne a szemétbe dobd, hanem a komposztos vödörbe! Gyere, segítek!" – mondja Bence.
Gyakran egymással versenyezve jelentkeznek a kis vödrök kiürítésére. Büszkék az elnyert feladatra, érzik saját fontosságukat, lehetőséget kapnak az önállóság megélésére, növekszik felelősségtudatuk.

Komposztáljunk, mert „minden mindennel összefügg!"

Pletser Ágnes  
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech