gennaro logo new

2015. április 27.

Föld Napja 01„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit bolygónk védelme érdekében.
Iskolánk is csatlakozott ehhez a gondolathoz, két program szervezésével. A környezettudatosság és fenntarthatóság elvei mellett a hagyományőrzést vettük alapul.
Április 21-én tanulóinkkal ellátogattunk a Ráckevei Hajómalomba, ami a Duna partján horgonyoz. Működés közben tekinthettük meg a malmot. Megnézhettük, hogyan lesz a búzából gríz vagy liszt, kipróbálhattuk, hogy régen hogyan őrölték meg kézi erővel két malomkő között a búzát. Sőt, még a régen búzamérésre használt mázsán is megméredzkedhettek a gyerekek. Élmény dús és szép délelőttöt töltöttünk a malomban.

A program második részére április 23-án került sor, amikor is interaktív óra keretében beszélgettünk a tanulókkal Földünk élővilágáról, a megújuló energiaforrásokról (itt csatlakozott témánk a víz hajtotta vízimalomhoz), arról, mit kell tennünk, hogy megóvjuk Földünket és az élővilágot. Ebben mindannyinknak nagy felelőssége van. A gyerekek ügyesen állapították meg, hogy ahhoz, hogy egészségesen élhessünk, egészséges ételeket termeljünk, tiszta talajra, vízre, levegőre van szükség. Így a búza termesztéséhez is, amit a ráckevei hajómalomban őröltek.
Az ott készült és ajándékba kapott lisztből a gyerekekkel gyönyörű kalácsokat fontunk. Amíg a kalácsok sültek, addig témánkhoz kapcsolódó dalokat énekeltünk és táncoltunk. Hasznosan, és nagyon jó hangulatban telt a délelőtt.

Schrantz Anett

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech