gennaro logo new

2014. november 12.

DSC 0152Intézményünk a Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon 2014. szeptemberében beadta pályázatát az Öko-iskola cím elnyerésére. Ehhez kapcsolódóan iskolánk a 2014/2015-ös tanévet környezetvédelmi projekt hónappal kezdte meg, melynek szervezése már 2014 nyarán elkezdődött. Résztvevői voltak WWF Magyarország környezetnevelési programjának önkéntes munkatársai Környezetvédelmi Oktatóprogramjukkal, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkatársai szintén Környezetvédelmi Oktatóprogramjukkal.

Szeptember hónap első és második hetében a WWF Magyarország önkéntesei 6 x 45 perces interaktív órát tartottak tanulóinknak környezetvédelmi kérdésekről és a környezettudatos életmódról. Szeptember hónap harmadik és negyedik hetében az FKF Nonprofit Zrt. szakképzett pedagógusai a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával ismertették meg tanulóinkat, 4 x 45 perces interaktív óra keretében. Mindkét szervezetnek a célja többek között a gyermekek szemléletének mind környezettudatosabbá formálása. A tanulóink képességeihez és életkori sajátosságaihoz igazított tanórák rendkívül érdekesek, szórakoztatóak voltak.
A szemléltető eszközöket, tanítási segédanyagokat az előadók háttér intézményei biztosították, csak úgy mint a tanulóknak szánt ajándékokat. Gyermekeink játszva tanultak! A tanítási segédanyagok, eszközök célszerűek, látványosak, érdekesek voltak. Büszkék voltunk tanulóinkra, hiszen a környezetvédelemről tanult ismereteiket remekül alkalmazták, sok dicséretet és jutalmat kaptak az előadóktól.

DSC 0130Az FKF Zrt. munkatársai felajánlották, hogy 2015 tavaszán meglátogathatjuk a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet, illetve hulladékudvaraikat tanulmányi kirándulás keretében. A tanulmányi kirándulás során is biztosítanak szakképzett kísérőt. Természetesen ezt a felajánlást is örömmel fogadtuk ezen kirándulások szervezése jelenleg folyamatban van.
Az oktatóprogram lezárását követő héten szeptember végén megérkeztek intézményünkbe a szelektív hulladékgyűjtő konténerek, melyek igénylésére 2014 tavaszán nyílt lehetőségünk. Gyermekeink rögtön gyakorlatban is alkalmazhatták ismereteiket, bár iskolánkban 2011/2012-es tanévtől már kihelyeztünk szelektív hulladékgyűjtő edényeket a folyosókra, illetve kollégiumi csoportjaink rendszeresen gyűjtötték és vitték a Hegyhát út végén kialakított hulladékgyűjtő szigetre a szelektív hulladékot.
Szervesen kapcsolódott környezetvédelmi projekt hónapunkhoz a Humusz Szövetség pályázati felhívásához való csatlakozás. 2014 szeptember 18-án Komposztünnep 2014 címmel írt ki pályázatot a szövetség, melyre október 10-ig lehetett jelentkezni, amit iskolánk háztartástan 11. és 12. osztálya meg is tett.
DSC 0164Pályázat célja, hogy aktivizálja az iskolai csoportokat olyan megoldásokra, melyek segítségével a komposztálás tudománya a diákok számára szemléletformáló, szórakoztató tevékenységé válik. November 14-ig kell benyújtanunk pályázatunkat, melynek összeállítása jelenleg is folyamatban van.
Háztartástan szakos tanulóink természetesen tanáraik segítségével kijelölték a komposztálóláda helyét, majd összeépítették és felállították október 10-én a Humusz Szövetség által adományozott komposztálóládát. Természetesen a kertben tartózkodó gyerekeknek is felkeltettük az érdeklődését. Elmagyaráztuk az összes érdeklődőnek, hogy mit is csinálunk és rögtönzött a „komposztálás tudományát" feldolgozó órát tartottunk a háztartástan szakos tanulók segítségével a kertben tartózkodó gyermekeknek is. Másnap nagyon sok tanulónk hozott otthonról különböző komposztálható anyagot. Természetesen az eseményről fotók is készültek, melyeket pályázatunkhoz is csatolunk. Csodálatos, emlékezetes és élményekkel teli hat héten vagyunk túl. Nagyon sokat tanultak, tapasztaltak gyermekeink.
Köszönet érte Orándi Éva edukációs csoport vezetőnek (FKF Nonprofit Zrt.), Kump Edinának a WWF Magyarország megbízott munkatársának, a Humusz Szövetség csapatának és kollegáim áldozatos munkájának.

 

Katona Gáborné                          
igazgatóhelyettes                         
Környezetvédelmi Projekt hónap szervezője, koordinátora

 

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech