gennaro logo new

2015. április 17.

P41416442015. április 14-én Őexc. Mons. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius meghívására Katona Gáborné igazgatóhelyettessel részt vettünk az Országház Felsőházi termében megtartásra kerülő "Fejezetek Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak történetéből" című konferencián, amelyet Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatai helyreállításának 25. évfordulója alkalmából rendezett a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Miniszterelnökséggel együttműködésben.

 


A konferencia aktualitását az adta, hogy 25 évvel ezelőtt, 1990. február 9-én a Parlament falai között írták alá Magyarország és az Apostoli Szentszék diplomáciai kapcsolatai helyreállításáról szóló dokumentumot.Dr. Erdő Péter bíboros prímás Esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke köszöntő beszédében méltatta Angelo Rotta apostoli nuncius és Gennaro Verolino nunciusi titkár tevékenységét a második világháború idején, majd elmondta, hogy milyen fájdalmas volt, hogy a Szentszék és Magyarország között mintegy negyvenöt évig szüneteltek a kapcsolatok.

imgfotó: Magyar KurírAngelo Rotta apostoli nuncius és Gennaro Verolino nunciusi titkár tevékenységével a második világháború idején külön is foglalkozott a konferencia. Sok, számunkra ismeretlen ténnyel gazdagíthattuk tudásunkat a két diplomata tevékenységéről, életéről.
Matteo Luigi Napolitano történészprofesszor elmondta, hogy tagadhatatlanul létezett egy embermentő hálózat 1944-45-ben Magyarországon, amelynek a nunciatúra volt a központja. Hetven éve, 1945. április 4-én szólították fel a szovjet megszállók Rotta nuncius és Gennaro Verolinót, hogy hagyják el a hazánk területét. A történész magyarul is megjelent „Budapest igazai" című könyvében részletesen bemutatja a két diplomata tevékenységét.A nunciusi titkár életét unokahúga, Dr. Rosalba Verolino mutatta be nagyon közvetlen, sok személyes élményt megosztó előadásában. Megtudtuk, hogy a rendkívül szerény későbbi érsek családja csak 2004-ben egy újságcikkből értesült arról milyen embermentő tevékenységet folytatott Verolino. „Csak azt tettük, amit tennünk kellett" – fogalmazott egy nyilatkozatában az egykori titkár.
A konferenciáról szóló rövid híradásomban azokat az előadásokat, köszöntőket emeltem ki, amelyek iskolánk névadójával, Gennaro Verolinóval foglalkoztak.
img 1fotó: Magyar KurírAz ezeken kívül elhangzott előadások a diplomáciai kapcsolatok történetét, a helyreállításra tett erőfeszítéseket, az adott kor politikai viszonyait mutatták be.

Ammerné Nagymihály Emília
igazgató         

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech