gennaro logo new

2014. január 21.

giustiBudapest igazai címmel jelentette meg az olasz San Paolo kiadó azt a kötetet, amely bemutatja, hogyan mentett meg számos üldözött zsidó embert két vatikáni olasz diplomata a vészkorszak idején.
Angelo Rotta érsek, apostoli nuncius és jogtanácsosa, Gennaro Verolino Budapesten tevékenykedtek a nácizmus idején. Mindketten helyet kaptak a Jad Vashem emlékhelyen a népek igazai között.
A könyv szerzője, Matteo Luigi Napolitano, a római Gugliemo Marconi egyetem docense a Vatikáni Rádiónak elmondta: valóban két bátor és igaz ember történtéről van szó. Iratokat hamisítottak, kitöltetlen menleveleket adtak ki, ingatlanokat vásároltak és nyilváníttattak védett házakká. Olykor megállították az Ausztria felé induló sorokat, és a deportáltak közül kimentették azokat, akiknek sikerült menlevelet kiállítani. 
 

A Szentszék történetében nem ritkaság, hogy a humanitárius és a diplomáciai cselekvés összefonódik – állítja a kötet szerzője. Ő maga a Verolino család rendelkezésére bocsátott iratait tanulmányozta. Ezek alapján is felvetődik a kérdés: a zsidókat mentő katolikusok tevékenysége talán nem egymástól elszigetelt akciókból állt, hanem létezett egy szervezett együttműködés is. Napolitano szerint létezett ez az összefogás: az igazak mögött ott állt a Szentszék és a pápa, a vatikáni államtitkárság pedig koordinálta az eseményeket.

Vatikáni Rádió (IT)/Magyar Kurír
(tzs)

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech