gennaro logo new

Hegyvidéki Önkormányzat, 2013. március 15. www.hegyvidek.hu

A Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban rendezte meg március 15-i ünnepségét, a rendkívüli hóvihar miatt ezúttal elmaradt a megemlékezés a gesztenyéskerti ’48-as obeliszknél. A MOM színháztermében a kerületi óvodások, iskolások műsorát követően Kovács Lajos alpolgármester mondott ünnepi beszédet.


kovacs lajos012„1848. március 15-e sorsfordító volt Magyarország történelmében: ez a nap alkalmas pillanatot teremtett arra, hogy az ország szembenézzen önmagával” – mondta ünnepi felszólalásában a kerület alpolgármestere. Kovács Lajos szerint 165 évvel ezelőtt „nagyot fordult Magyarország sorsának kereke: néhány hét, hónap alatt olyan évtizedes lemaradásokat hozott be az ország, s olyan hihetetlen polgári fordulat zajlott le, amire kevés példa van az egész világon.”

Az alpolgármester kiemelte: a forradalom minden résztvevője hős volt, akik életüket kockáztatták a hazáért. Bár a szabadságharc elbukott, mégis volt értelme a küzdelmüknek, hiszen „Magyarország ezek után soha többé nem volt az az ország, mint 1848 előtt. Hazánk akkor megmutatta a legfontosabbat: saját méltóságát, büszkeségét, s azt, hogy itt tettre kész emberek élnek.” Kovács Lajos ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy amikor 1848-ra emlékezünk, a forradalom hevülete mellett jussanak eszünkbe azok a szürke, de munkával teli, kemény hétköznapok is, melyek előrébb vitték a nemzetet. Meggyőződése, hogy ha „ma, a hétköznapjainkban közösségként, megértéssel, önfeláldozással, szorgalommal küzdünk a jövőnkért, akkor méltó gyermekei lehetünk a forradalomnak.”

ezer szal zenekar

A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepi műsor keretében felléptek az Orbánhegyi Óvoda nagycsoportosai, a Gennaro Verolino Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon diákjai, a Solti György Zeneiskola Vonószenekara, valamint a Forgószél Táncegyüttes

Az ünnepség zárásaként azok az óvodások, valamint alsó és felső tagozatos általános iskolások, akik a legeredményesebben szerepeltek a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által kiírt, a forradalom és szabadságharc témájában meghirdetett versenyen, jutalmakat vehettek át a kerület vezetőitől. Az óvodások kategóriájában – akik egy március 15-éhez kapcsolódó rajzzal pályázhattak – az első helyezettek a Mackós Óvoda által nevezett gyerekek (Balogh Dorka, Demeter Nóra, Erdei-Bagi Nikolett, Kiss Orsolya és Klement Gabriella) lettek. Második helyre a Normafa Óvodába járó gyerekeket (Márfai Dalmát, Szentesi Csillát, Szentesi Rékát és Utassy Emesét) rangsorolták, harmadik helyen pedig a Zugligeti Óvodából küldött rajzok alkotói (Láng-Miticzky Blanka, Medgyesy Dóra Csilla, Ország-Vladimir Demeter és Kricsfalussy András) végeztek.

Az alsó tagozatosok feladata huszárbábuk készítése volt. Ebben a korosztályban a 3. osztályos Traumi Zia, Valaczkai Lilla, Kozma Dóra és Vadász Noémi ért el első helyezést, másodikként a 4. osztályos Márton Pétert, Bíró Hugót, Kovács Balázst és Vadász Noémit hirdették ki, míg a harmadik helyezettnek járó díjat a 3. osztályos Kónya Hanna vitte el. Ők mindannyian a Kós Károly Általános Iskola tanulói.

A felső tagozatosok négyfős csoportokban történelmi esszékkel mérték össze tudásukat. Ezek közül a legszínvonalasabbnak a Németvölgyi Általános Iskola 7/a osztályos csapatának (Dimanipulosz Daphne, Dimanipulosz Dorina, Juráncsik Árpád és Deák Sándor) munkáját ítélte a zsűri. Második lett a Zugligeti Általános Iskola 7. osztályos csapata (Bódy Bence, Bánfi Barnabás, Havrán Róbert és Horváth Áron), a harmadik legjobb csapatként pedig az Arany János Általános Iskola 7/a osztályosai (Farkas Tünde, Drábik Gyöngyvér Ágota, Merkel Vivien, Rényi Dorottya és Rényi Kitti) vehették át jutalmukat.

A pódiumra állhattak azok a kiválóan tanuló és sportoló hegyvidéki diákok is, akik a Képviselőtestület Oktatási és Kulturális Bizottsága, valamint a kerületi Szabadidősport Központ által kiírt pályázaton elnyerték a „XII. kerület Sportjáért” elismerő címet. A 18 év alattiak mezőnyéből aranyozott emlékplakettet kapott Bánkövi Orsolya úszó, Bihary Dániel Tamás és Bihary Gergely vitorlázó, Hidas Ráchel Judit szinkronúszó, Huszár Panna ritmikus sportgimnasztika-versenyző, Péni István Márton sportlövő, Rési Zoltán floorball-játékos, Rósa Blanka Ráhel röplabdázó, valamint Szakál Szonja judo-versenyző. A 18 év felettiek közül Roa-Pölöskei Divina Janka floorball-játékost jutalmazták. A tanárok, edzők kategóriájában Bede Zsolt részesült az elismerésben, aki tizenhét éve tanít testnevelőként a Pannonia Sacra Általános Iskolában, illetve a két éve újjáalakult Hegyvidék Sport Egyesületben labdarúgó edzőként fejleszti a gyerekek képességeit.

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech