gennaro logo new

2020. március 13.

IMG 20200312 085956 EgyediMa már egy gyermek számára sem ismeretlen fogalmak a környezettudatosság, fenntarthatóság vagy energiatakarékosság. Számos kezdeményezés, program született annak jegyében, hogy ezeket a fogalmakat megtöltsük tartalommal, és a gyerekek számára a mindennapok részévé váljon az a magatartásforma, mellyel biztosítjuk, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek is maradjon a Föld energiakészleteiből.

 

 

 


A Nemzetközi energiatakarékossági világnap Magyarországon 2000 óta kerül megrendezésre. Azóta minden évben március 6-a lett az egyik olyan nap, amikor a média és a zöld szervezetek felhívják a figyelmet a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés fontosságára. Ehhez csatlakozott intézményünk tematikus órák megszervezésével.
Iskolánk tanulói példaértékű ismeretekkel rendelkeznek e témában és az iskolában rutinná vált az energiával való takarékoskodás: figyelnek rá, hogy elzárják a vízcsapot, lekapcsolják a villanyt, számítógépet, ha elhagyják a tantermet, fűtésszezonban rövid szellőztetés után zárják az ablakokat, nem pazarolják a szalvétát étkezésnél és a papírtörlőt kéztörlésnél, szelektíven gyűjtik a szemetet. Ha valaki mégis elfelejtené, a készségfejlesztő iskola tanulói közül választott Energia őreink emeletenként gondoskodnak az energiapazarlás megakadályozásáról. A fiatalok többsége otthon is odafigyel rá, hogy tisztálkodásnál takarékoskodjanak a vízzel vagy bevásárláshoz saját táskát, szatyrot használjanak.
Tematikus óráinkon Fésűs Éva: A pajkos napsugár érzékenyítő meséjével hangolódtunk rá a nap témájára, majd egy képekből összeállított bemutatót tekintettek meg a nem megújuló és megújuló energiaforrásokról, az energiatakarékos életmódról. A tanulók lelkesen sorolták a példákat, hogy a különböző energiaforrásokat hogyan használjuk, hogy lehet velük takarékoskodni.
Eddigi ismereteiket egy interaktív játékos feladattal mélyítettük el. Ennek során interaktív táblán egy ún. „energiaotthonban" felfedeztük, hogy a különböző háztartási gépek honnan nyerik az energiát, hogy tudunk az energiával takarékoskodni és nem utolsó sorban milyen balesetvédelmi szabályokat kell mindig szem előtt tartanunk.
A mese, az előadás, beszélgetés és játék után a tanulók saját osztályukban, kiscsoportokban, feladatlapok kitöltésével ismételték át és rögzítették a régi és új ismereteket.
A közös programok célja az volt, hogy a fiatalok az energia felhasználással kapcsolatban olyan, az életvezetéshez szükséges praktikus ismereteket szerezzenek, mint amilyen a spórolás vagy a balesetvédelem.

Latorcainé Vavreczky Mária
gyógypedagógus      

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech