gennaro logo new

2016. 05. 14.

52546749e1dc2 szencinege orban zoltan 0008A Madarak és Fák Napját minden év május 10-én ünnepli az ország. Célja, hogy a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse.
„Nekünk cselekvésünk legjavával mindent el kell követnünk, hogy a madárvédelem eszméjét bevigyük az iskolába s ott valami állandó intézmény alakjában iparkodjunk reáhatni a még romlatlan, alakítható gyermek lelkületére. Egyedül ebben látom én egy jobb, ethikai tartalma szerint nemesebb jövő biztosítékát."

 

Herman Ottó a fenti szavakkal indokolta 1900. február 25-én benyújtott indítványát, melyben javaslatot tett a Madarak és Fák Napjának megtartására.
A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a Párizsban kötött európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon, 1902-ben.
Később, Gróf Apponyi Albert vallás-és közoktatásügyi miniszter 1906. április 27-én kiadott rendeletében írta elő: „évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse."
Intézményünk több éve a természetvédelem iránt elkötelezve ünnepli a Madarak és Fák napját. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen iskolánkat gyönyörű park és a Budai Tájvédelmi Körzet veszi körül, melynek fái a 2 évvel ezelőtti ónos eső és fagy okozta katasztrófa helyzet után kezdenek helyreállni, lombjukkal csonka ágaikat eltakarni.
Telente az iskolakertben a madáreleségek kihelyezésével segítünk az itthon maradó madaraknak könnyebben átvészelni a téli időszakot. Délelőtt a háztartástan szakos, délután a kollégista tanulóink rendszeresen feltöltötték a Madárbarát Kert Programnak köszönhetően megszaporodott madáretetőinket, amik nekik köszönhetően egyszer sem várták üresen az éhes madarakat. Ennek fejében egész télen gyönyörködhettünk a lakmározó madarakban, tavasszal pedig már az első napsütéssel hallgathattuk csicsergésüket.
A Madarak és Fák napja alkalmából minden osztály (legyen az általános iskolai, vagy szakiskolai) külön-külön kis alkotással készült erre a napra: a gyerekek képességeikhez mérten készítettek különböző anyagokból és különféle technikákkal gyönyörű madarakat, melyekkel az iskola auláját díszítettük, az emeletet tartó oszlopokból pedig szimbolikusan fákat varázsoltunk. Készültek „dzsungel-béli" színpompás madarak, melyek az oszlopok közt repkednek, begyes fonalszárnyú madárkák, origami darvak, amik ellepték az aulában lévő fácskákat, növényeket. A lépcső alatti területen kis „erdőszélen" kitömött hasú szövött fonalbaglyok vigyázzák a kék tavon úszkáló origami hattyút és kicsinyeit. Szembe velük hungarocellből készült jég hátán álldogálnak a tojástartóból készített pingvinek, fiókáikkal.
Tanulóink ezekkel a munkákkal hangolódtak rá a mai napra. E jeles nap alkalmából osztályaink kirándulni készültek, ám sajnos az esős időjárás ezt a tervünket meghiúsította, azonban így is méltóképpen töltöttük el ezt a napot: reggel madárfütty fogadta iskolába érkező tanulóinkat. Néhányan kíváncsian szaladtak be a csicsergő hangokat hallva a számítógép mellé a tantermembe. A délelőtt folyamán az iskola interaktív termében beszélgetés folyt a természetvédelemről, melyet a „Gyöngyvirágtól lombhullásig" című film tett szemléletesebbé. Aki szeretett volna, tovább díszíthette az aulát az általa készített madárkákkal.
A gyerekek hasznosan, fejlődve, élményeket szerezve tölthették el a napot a Madarak és Fák Napja alkalmából. Aulánk színpompás, vidám hangulatot áraszt a sokféle madárnak köszönhetően.

Schrantz Anett  
gyógypedagógus

fotó: Orbán Zoltán, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, www.mme.hu

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech