gennaro logo new

2019. április 28.

IMG 20190412 102236Digitális világban élünk; a televíziók, számítógépek, mobiltelefonok mindennapjaink részeivé váltak. Tanulóink jelentős része okostelefont, tabletet használ, számítógépezik, napi szinten használja az internetet kapcsolattartásra, szórakozásra, ismeretszerzésre. Ezért is csatlakozott intézményünk a Digitális Témahéthez, melynek projektgazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szakmai partnere a Digitális Pedagógiai és Módszertani Központ volt.

 

 

„A Digitális Témahét kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése és a tantervi fejlesztési célok megvalósítása a technológia hatékony alkalmazásával pedagógiai projektekben. A Témahét további célja a digitális pedagógia elterjesztése, alkalmazásának elmélyítése annak érdekében, hogy a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése az informatika tantárgyon túl is megvalósuljon." (http://digitalistemahet.hu/temahetrol)

A Digitális Témahét keretében iskolánk a javasolt témakörök közül a gyermekek, fiatalok digitális védelmét, a médiatudatosságot emelte ki, hiszen számunkra ez a legaktuálisabb jelenleg.
Programjainkat április 8-12. között rendeztük meg, amik számos érdekes és aktuális ismeretet tartogattak diákjaink számára.

IMG 20190412 102303

Kedden a tanulók kisebb csoportokban interaktív órán vettek részt, prezentáció és videók segítségével dolgoztuk fel az internet használatának veszélyeit. A prezentáció összeállításánál figyelembe vettük, hogy a témát tanulóink képességeire adaptálva dolgozzuk fel, és olyan veszélyekre hívjuk fel a figyelmüket, melyek őket is érinthetik, ezáltal segítve őket az internet önálló és felelősségteljes használata során. A tanulók érdeklődéssel figyelték a bemutatót, a szerzett ismereteket hozzá tudták kapcsolni az informatika órákon tanultakhoz. Az előadás utáni beszélgetésen feltett kérdéseik és hozzáfűzött megjegyzéseik arról árulkodtak, hogy a téma elgondolkodtatta őket, sok esetben megoldási javaslatokkal álltak elő a videókra reflektálva.

IMG 20190424 124241

Ezt követően a diákok különleges osztályfőnöki órákon elmélyítették a témában szerzett tudásukat és tanáraikkal megbeszélhették személyes tapasztalataikat.

A Témahét lezárásaképpen a tanulók vetélkedőn mutatták be, mit tanultak a héten. Az osztályok két helyszínen tették próbára tudásukat: a multimédia teremben egy kvízversenyen vettek részt, a másik helyszínen egy korábban közösen elkészített társasjátékkal játszottak. Mindkét játék kérdéseiben visszaköszöntek azok a pontok, amik korábban az előadás keretén belül elhangzottak, úgy, mint: adatlopás, adatokkal való visszaélés, személyes adatok védelme, internetes zaklatás, behálózás, bullying.

IMG 20190424 130716

Büszkeséggel töltött el, hogy diákjaink nagy többsége a képességeiknek megfelelően tisztában van az internethasználat szabályaival, annak kockázataival és veszélyeivel, valamint azzal, hogy adott veszélyhelyzetekben mi a megoldás, hova és kihez fordulhatnak segítségért. A kvíz és a társasjáték során tanúbizonyságot adtak tudásukról, valamint arról, hogy képesek a kooperatív munkára, az együtt gondolkodásra és egymás segítésére.

Rábai Henriett

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech