gennaro logo new

2018. december 19.

IMG 20181207 110632Advent első napjával elkezdődött a karácsonyi ünnepkör, ami a gyerekeknek csupa izgalmat és várakozást jelent. A sok készülődés és ünnepi rohanás ellenére megpróbálunk lassítani, élményszerűvé tenni számukra ezt az időszakot. Sajnos rohanó világunkban kicsit elhanyagoljuk emberi kapcsolatainkat, a karácsony a legtöbb családban inkább a tárgyi ajándékozást jelenti, a drágább ajándékokkal fejezve ki szeretetünk mértékét. Ezért fontosnak tartom, hogy ezekben a napokban kiemeljük a szeretet fontosságát, embertársaink elfogadását, az egymásnak való segítségnyújtást.

 


Ebben az időszakban, a Boldogiskola Program "Boldogító jócselekedetek" hónapjában, decemberben, a boldogságórák megtartása mellett december 7-én a karácsonyvárás hangulatát tematikus napunkkal készítettük elő. A foglalkozások megtervezésénél figyelembe vettük tanulóink egyéni képességeit, így a helyszíneken mindenki megtalálta az érdeklődésének és képességeinek megfelelő tevékenységet. Az egész iskola illatozott a tankonyhán sülő mézeskalácsoktól, amiket meg is kóstolhattunk. A fiatalok örömmel nyújtottak, szaggattak, büszkén mutatták munkájuk eredményét, amit nem is volt olyan könnyű mindenkinek elkészíteni: koncentrációt, kézügyességet, megfelelő koordinációs készséget, finommotorikát igényelt. Természetesen, ahogy tanulták, a tevékenység után elmosogattak, összetakarítottak, hiszen ez is a konyhai munkák részét képezi. Egy másik helyszínen kézműves foglalkozáson próbálhatták ki tanulóink ügyességüket. Itt szép, ízléses karácsonyi díszek készültek, amiket örömmel vittek haza a fiatalok. Ezen a napon tematikus órák keretében a hagyományok ápolását, az általános műveltség bővítését tűztük ki célul. Diákjaink megismerhették a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó ünnepeket, a hozzájuk kapcsolódó néphagyományokat. A foglalkozáson - sok más ismeret elsajátítása mellett - kotyoltunk, énekeltünk, megtekintettük, hogy zajlott régen a betlehemezés, tanulóink megismerték Jézus születésének történetét, értelmeztük a szeretet himnuszát, átéreztük a szeretet erejét. December 10-én a kollégiumban az éves hagyományokhoz híven a „Kapcsolda program" keretén belül, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskola Általános Iskola és Gimnáziumból érkező gimnazisták tanulóinknak hangulatos, kézműves ünnepváró délutánt szerveztek. Mindezek után izgatottan vártuk a boszorkányos Luca napot, amihez több népi hiedelem és jóslat tartozik. December 13-án Luca napi búzát ültettünk, hagymalevél jóslást végeztünk a jövő évi terméssel és időjárással kapcsolatban.

IMG 20181219 101850

December 18-án pedig az Erkel Színházban az Operaház Sziget Kamarazenekara, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és az Opera művészeinek ingyenes, karitatív előadását élvezhettük "Bohém kiskarácsony" címmel. A zenés műsort nézve hangolódhattunk a karácsonyra, az ismertebb karácsonyi daloktól a klasszikus zeneművek dallamain és a Diótörő című mesebalett táncrészletén keresztül, zenei műveltségünket pallérozva. A díszletet a Bohém élet című opera ismert padlásszobája adta. Az előadás végén az Erkel Színház mindenkit megajándékozott egy kis piros tasakba zárt karácsonyi meglepetéssel. Ajándékkal és hosszú időre szóló élménnyel tértünk haza.
Tanulóink között, az advent eddig eltelt időszakában ismert költőnk kívánsága valósult meg:

"....Nem volna más vallás,
Nem volna csak ennyi:
Imádni az Istent
És egymást szeretni...
Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra."

(Ady Endre: Karácsony)


Schrantz Anett 
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech