gennaro logo new

2018. december 19.

kepek 50Azt hiszem, mindenkinek van egy kedves, dédelgetett karácsonyi története, amit ilyenkor az ünnep tájékán szívesen felidéz. Az enyém az elmúlt fél év időszakát öleli fel.
Az újpesti Lázár Ervin Általános Iskola 6. osztályának megkeresésére részt vettünk a 3. osztállyal a Salva Vita Alapítvány által meghirdetett „Adj egy ötöst!" pályázaton. A pályázat célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékkal élő emberekkel.

 

Céljuk, hogy a pályázó személyes élményét a pályázat keretei között megossza másokkal, mint jó példát, jó gyakorlatot. Ennek keretében a félév során a felső tagozatosok több előadást meghallgattak az autizmus spektrum zavarról, órát látogattak kis csoportokban az intézményünkben, illetve közösen sütöttünk mézeskalácsot iskolánk karácsonyi vásárába. Az újpesti diákok tevékenyen részt vettek a különböző foglalkozásokon (testnevelés, kézműves, kódos munka, ének) és személyes segítői voltak a mi tanulóinknak. Az utolsó programon pedig kis csoportokban dolgoztak, minden csoport egy autizmus spektrum zavarral élő gyermeket támogatott. Ők maguk használták a folyamatábrákat, illetve AAK-s eszközeinket. Úgy gondolom, hogy ez a program olyan élmény volt, ami életre szólóan megváltoztathatta a diákok hozzáállását. Többen meg is fogalmazták közülük, hogy milyen felemelő érzés, amikor az előítéleteik helyére az empátia és az elfogadás lép.

kepek 8

Kicsit hasonló volt ez számomra a mindannyiunk által jól ismert karácsonyi történethez. Jézus szegényes körülmények között született meg, egy istállóban, mert senki nem akarta befogadni. Féltek az ismeretlentől. Mégis mekkora csodát kapott abban a kis gyermekben a világ. Vekerdy Tamás a Jól szeretni című könyvében arról ír, hogy az ismeret és a szeretet milyen szorosan, szinte elválaszthatatlanul összetartozó fogalmak. Idézi Nagy Lászlót is:
„Ismerd meg, hogy jobban szerethesd."

kepek 41

Ezek a fiatalok felnőtteket megszégyenítő módon közelítettek gyermekeink felé, ami bebizonyította számomra, hogy ők majd később egy sokszínű társadalom nyitott, elfogadó, felelősen gondolkodó és felkészült tagjai lesznek.

Iványi Réka   
gyógypedagógus

 

Köszönet a programban részt vevő összes kollégának (Iványi Miklósné, Paál Rebeka Csilla).
A csodás fotókért pedig hálás köszönet Görög Eszternek.

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech