gennaro logo new

2017. december 22.

mupa partneriskola logo RGB 1-7Advent a várakozás, a karácsonyra való készülődés időszaka, melyhez sok néphagyomány kapcsolódik. A harmadik MÜPA program, amin szeptember óta részt vettünk, az „Advent hava - a téli napforduló népszokásai" címet viselte. Méltó záró programja volt az idei évnek. Már a műsor címe is utalt arra, hogy a néphagyományokhoz kötődő, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó előadást fogunk látni.

A műsor fő vonalát a Turai Hagyományőrző és Ifjúsági Táncegyüttes produkciói adták, melyben dalok, népi játékok vezették be Tura és környékének betlehemes játékát. Népi táncaik szünetében Navratil Andrea karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódó történetei és dalai adták meg az igazi karácsonyvárás hangulatát. Előadásából azt is megtudhattuk, milyen jelentéssel bírnak a hagyományos karácsonyi asztal kellékei, kik az aprószentek, milyen népszokások éltek régen egy-egy jeles napon. A táncok alá a zenét a Fix-Stimm Zenekar szolgáltatta, az első programról ismerős népi hangszereken. Az előadás alatt elhangzott dalok a régi karácsonyok meghittségét, hagyományait közvetítették.

A műsor utáni beszélgetésbe tanulóink is bekapcsolódtak. A program után élményekkel, új tudással telve tértünk vissza iskolánkba.

Másnap, a Partneriskola-programon gyűjtött bónuszpontoknak köszönhetően, a MÜPA szervezésében a Zeneakadémia három növendéke látogatott el iskolánkba. Hegedűn és csellón előadott barokk dallamaik betöltötték aulánkat. A gyerekek csendben hallgatták a kellemes dallamokat, megérezve és átélve a zene szépségét.

Schrantz Anett  
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech