gennaro logo new

2016. április 15.

Megemlékezés 1A Holokauszt Magyar Áldozatainak Emléknapja alkalmából pénteken virágot helyeztünk el a Verolino szobornál.
2001-től minden évben április 16-án emlékezünk a holokauszt magyar áldozataira.
Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben ezen a napon emlékezzenek meg a holokausztról annak emlékére, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása.

(Forrás: http://mtva.hu/en/sajto-es-fotoarchivum/aprilis-16-holokauszt-emleknap-magyarorszagon)
A szakiskolába járó tanulóink konkrétumokhoz kötött gondolkodása miatt mindig valamilyen eseményhez kötjük, amikor elvontabb eszmeiséget szeretnénk közvetíteni. Mi Gennaro Verolinóhoz kötjük ezt a napot, hiszen névadónk tevékenységét a hozzá kapcsolódó események segítségével közel tudjuk hozni a tanulókhoz. Az „Így őrizzük Verolino emlékét" című videofilmünk ezt a tevékenységünket mutatja be.
Hogy ennek a kornak egy más aspektusát mutathassuk meg tanulóinknak, a kollégiumi csoportok szakiskolás diákjai ellátogatnak a „Történetek egy családi albumból" című vándorkiállításra, amely a Centropa Alapítvány interaktív adatbázisa alapján készült és a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium Arany termében tekinthető meg 2016. április 27-ig.
Megemlékezés 4A kiállítás nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század kárpát-medencei zsidóságára jellemző életképeket. Hétköznapi emberekről, pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól a kiállítás, akik akár a szomszédjaink is lehetnének. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét. A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak fel. (Forrás:http://haver.hu/tag/centropa/)
Az Arany János Iskola diákjai sok órában önkénteskedtek nálunk. Elmondásuk szerint szeretnek együtt lenni tanulóinkkal, beszélgetnek, segítenek nekik vásárolni, együtt keresnek különféle szabadidő eltöltési módokat. Most megragadjuk az alkalmat és egy másik tevékenységi formában erősítjük a kapcsolatainkat. A tárlatvezető diákok segítségével kortársak teszik érthetőbbé tanulóink számára ennek a kornak a jellemzőit, emberi vonatkozásait.

Ammerné Nagymihály Emília
intézményvezető      

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech