gennaro logo new

2015. szeptember 29.

Gennar Verolino emlékkonferencia 222010. szeptember 3-án vette fel iskolánk Gennaro Verolino nevét, hazánkban először és egyedüliként emléket állítva ennek az önfeláldozó humanista embernek.
A névadó öt éves évfordulóján emlékkonferenciát tartottunk, ezzel is tisztelegve emléke és tevékenysége előtt.
A konferenciát dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a szentszéki diplomata emlékének megőrzése mellett mennyire fontos a fiataloknak a keresztény értékrend átadása.

Alberto Bottari De Castello apostoli nuncius köszöntőjében kiemelte, hogy a második világháború idején a budapesti apostoli nunciatúra a kezdeményezések és a beavatkozás központja lett, ahol ezrek életének megmentése valósult meg.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes Verolino tevékenységének méltatása mellett elismerően nyilatkozott az iskola pedagógiai tevékenységéről.
Dr. Rosalba Verolino Egyszerűség és hősiesség címmel tartott előadást nagybátyja tevékenységéről, amelyből nem csak életének állomásait ismerhettük meg, hanem bepillantást nyerhettünk emberi tulajdonságaiba is.
Gennar Verolino emlékkonferencia 33Kate Wacz magyar holokauszt túlélő, aki jelenleg Svédországban él személyes élményeit mondta a Per Anger díj átadása kapcsán. Felolvasta azt a 2004-ben írt levelet is, amelyben kérte, hogy még életében ismerjék el Mons. Verolino életeket mentő tevékenységét.
Ammerné Nagymihály Emília igazgató záróbeszédében elmondta, hogy olyan korra emlékeztünk, amely bár minden jó érzésű ember számára fájdalmas, mégis napról napra meg kell tennünk. Részben azért, hogy ápoljuk azok emlékét, akik életük kockáztatásával üldözöttek ezreit mentették meg a haláltól, tisztelegve emberi nagyságuk előtt. Részben azért, hogy a felnövő nemzedékkel megismertessük a kor történéseit bízva abban, hogy ez soha többet nem történhet meg. Ez után levetítésre került az a videó, amelyben bemutatták, hogy az iskola hogyan őrzi Verolino nevét, hogyan ápolják emlékét.
Gennar Verolino emlékkonferencia 34Az Igazgató asszony végezetül köszönetet mondott a Fővárosi Önkormányzatnak az emlékünnepség anyagi erőforrásainak a biztosításáért, a Hegyvidéki Önkormányzatnak a technikai háttér biztosításáért, mindenkinek, aki hozzájárult a konferencia megszervezéséhez, kiemelve kollégáit és egyik növendékük édesanyját, Bácskai Enikőt, aki nyelvtudásával segítette a konferencia sikeres megrendezését.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Miniszterelnökség Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságának képviselője, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal több képviselője, Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata Polgármesteri Hivatal képviselője, Budapest XII. Tankerület igazgatója, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivő testületének több tagja, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, a Svéd Nagykövetség képviselője és a Verolino család több tagja.

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech