gennaro logo new

2015. január 07.

Logó1024

Létezésünk során hatalmas szerepet játszik a fény, hiszen életünk egyik alapfeltétele. Erre felhívva a figyelmet, az UNESCO 2015-öt a Fény Évének választotta. A Fény Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, s megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelte a kezdeményezést. A Magyar Tudományos Akadémia programbizottsága elnökének felhívására intézményünk is csatlakozott a „2015 a Fény Nemzetközi Éve" felhíváshoz. Ennek kapcsán 2015. január 28-án Fény Napja elnevezésű projektnap keretében töltünk el egy egész délutánt a fény tiszteletére. Önálló szervezésű programokkal kívánjuk sajátos nevelési igényű tanulóinkhoz közel hozni a fény fogalmát.

A tavalyi év októberében kiírt „Színezd újra a koleszt!" című rajzpályázatunk beérkezett műveiből kiállítást rendezünk az épület aulájában. A pályázatra tanulóink a kollégium falát színezhették ki egy sablon alapján, saját látásmódjuk szerint. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői díjazásban részesülnek, mely a Fény Napján rögtön a megnyitó után kerül kihirdetésre.
Ezt a Fény és a látás elnevezésű vidám kvízjáték követi. A helyesen válaszolók petákot szerezhetnek jutalmul, melyet erre a napra létrehozott büfénkben le is „vásárolhatnak".
Petákszerzésre lesz még alkalmuk a részvevőknek, mert a programok csak ezután kezdőnek igazán. Egyszerre több helyszínen, a „Fény-pontokon" kötetlenül, sok érdekességgel és feladattal találkozhatnak diákjaink.
FotogramFotólaborunkban fotogramok fognak készülniErre a napra létrehozunk egy valódi fotólabort, ahol fényképezőgép nélkül, a fényt és az árnyékokat segítségül hívva készíthetnek fotogramokat tanulóink, melyet szakmai segítség mellett, analóg technológiával elő is hívhatnak. Az elkészült alkotásokból később kiállítást szervezünk.
Ökosarok" nevű Fény-pontunkon alternatív, áram felhasználása nélküli világítástechnikákkal ismerkedhetnek az érdeklődők.
Az „Élet fény nélkül" elnevezésű helyszínen megtapasztalhatják a vállalkozó kedvű fiatalok, hogy a legegyszerűbbnek tűnő feladatok is milyen nehézséget okozhatnak a látók számára, fény nélkül.
Fizikai kísérletekkel is vendégül látjuk a fényt, így például valódi plazmagömböt is vizsgálhatnak a diákok, de kivetítve tesztelhetik a fény-árnyék jelenséget.
Azok számára, akiknek túl nyüzsgős lenne a rendezvény „Csendszobát" biztosítunk, ahol félre lehet vonulni pihenni egyet.
A programok végeztével, a nap csúcspontjaként a „Színezd újra a Koleszt!" rajzpályázat legjobb alkotásait óriás méretben a kollégium falára vetítjük, így gyönyörködhetünk bennük.
A projektnapot Fénydiszkóval zárjuk, mely még tartogat meglepetéseket a résztvevőknek.

Minden tanulónkat szeretettel várunk!

Nesztinger Szilárd

 

program Pályázat

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech