gennaro logo new

2013. március 13.

Petőfi Irodalmi Múzeum 2Iskolánk tanulói 2014. március 10-én múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A március 15-i nemzeti ünnepre készülve szerveztük a programot. Tanulóink megismerkedhettek az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékein kívül a korabeli nyomdatechnikával és néhány korhű használati eszközzel.

Alábbiakban a 9. és 10.osztályos tanulók saját élményű beszámolóját olvashatjuk.

 

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban jártunk

 

Közeleg az 1848. március 15-i forradalom évfordulója. Ebből az alkalomból már egy ideje készülünk az iskolai ünnepségre, ami március 14-én, pénteken lesz.

IMGMárcius 10-én, hétfőn az iskolával elmentünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba is, hogy közelebbről megismerkedjünk az akkor történt eseményekkel.
Először egy régi nyomdagépet néztünk meg működés közben, amin kinyomtatták a 12 pontot. Kiszámoltuk, hogy ez a gép több mint 166 évvel ezelőtt készült, és még ma is működik! Érdekes volt, hogy amikor rápréselték a papírt a betűkre, a nyomdagép tetején a sas felemelkedett. Ez egy hosszadalmas folyamat. Ma már sokkal gyorsabban lehet nyomtatni!
Ez után felmentünk egy lépcsőn, ahol egy Petőfi Sándor kiállítást nézhettünk meg. Nagyon érdekes volt, amikor Petőfi Sándor utazóládájából előkerültek a régi használati tárgyak: mint egy csipesz, egy pár finom bőrkesztyű, egy gyertyatartó, egy pohár a Pilvax kávéházból, egy csipkelegyező, egy csipke napernyő, egy mángorló és még több érdekes tárgy.
Képeken keresztül bemutatták nekünk a március 15-i eseményeket. Szó volt arról, hogy hogy március 19-ére tervezték eredetileg a forradalmat, hogy a márciusi ifjak a Pilvax kávéházban szervezték, hogy a 12 pontot Jókai Mór olvasta fel, Petőfi először a kávéház billiárd asztalán szavalta el a Nemzeti dalt és még sok eseményt, amiről már tanultunk is.
Legvégül meghallgattuk és közösen elénekeltük a Nemzeti dal megzenésített változatát.
Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a minket vezető múzeumpedagógusoknak az érdekes foglalkozásokat!

A 9. és a 10. osztály tanulói

 

Fotók: Ammer Orsolya

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech