gennaro logo new

2021. március 13.

Benedek virág„Hazádnak rendületlenűl
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.”

(Vörösmarty Mihály: Szózat)

 

Rendületlenül, szilárdan állva, megingathatatlanul… Így küzdöttek magyarjaink 1848-49-ben a szabadságukért: országunk függetlenségéért, a törvény előtti egyenlőségért, a sajtószabadságért.

Tavaly még az iskolában – bár már csak az osztályokban - emlékeztünk meg egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünkről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A tanulók ünneplőbe öltöztették az osztálytermeket: az általános iskola tanulói kokárdákat színeztek, nemzeti színű zászlókat készítettek, katonadalokat énekeltek. A készségfejlesztő iskola diákjai megemlékeztek a több mint 170 évvel ezelőtti történésekről, verseket szavaltak, megalkották saját 12 pontjukat.

Idén még szűkebb körben emlékeztünk: mindannyian otthon, a digitális oktatás lehetőségeivel élve. Az általános iskolások feladatlapot kaptak, melyen különböző technikákkal kiszínezhették, kidíszíthették nemzeti jelképeinket: a kokárdát és a lobogót. Nemzeti színű  tulipánt készítettek, miközben meghallgatták a már jól ismert Kossuth nótát. A készségfejlesztő iskola diákjai online óra keretében, ünneplő ruhában, kokárdával a mellkasukon idézték fel a forradalom eseményeit. Kokárdát készítettek, elénekelték a Himnuszt és a Szózatot.

Nemzeti ünnepünk megtartásával, a magasztos költemények eléneklésével kicsit visszatekintünk elődeink múltjába. Átérezzük az ünnep hangulatát, tudatosítva azt, hogy ma nekik köszönhetjük szabadságunkat.

Latorcainé Vavreczky Mária
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech