gennaro logo new

2020. április 03.

autizmus világnapja 2.1Ragyogj kéken!

Ezekben a nehéz időkben, amikor a találkozásainkat a szeretteinkkel teljesen le kell csökkentenünk, sok nehézséggel kell megküzdenünk, köztük a bizonytalanságtól való félelemmel is. Így gondoljunk egy kicsit azokra, akiknek a kiszámíthatatlanság elviselése még nehezebb.

„2007. december 18-án az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrumzavarra, amely ma már tíz milliókat érint világszerte. Magyarországon, megközelítőleg 160.000 ember él autizmus spektrum zavarral és minden 15. család érintett. Az ENSZ határozat kéri egyúttal a tagállamokat arra is, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmakban.”

1. Így Magyarországon is többféle kezdeményezés született, például „újragondolták az Autisták Országos Szövetségének „Ragyogj kéken” kezdeményezését és még több emblematikus épület megvilágítását szervezték le a világnapra országszerte, az autizmus kék színére. Így idén kékbe borul a Szabadság szobor mellett a Művészetek Palotája, a Puskás Aréna, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Telekom székház, a Clark Hotel és a Felix Kitchen & Bar is kékben pompázik majd. A kezdeményezéshez több vidéki nagyváros, köztük Győr, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg is csatlakozott. A kivilágítások mellett bárki csatlakozhat a világnaphoz otthon is, ha magára ölt valamilyen kék ruhadarabot és használja az #éniskékvagyok hashtaget.”

2. Mi is elindítottunk egy kihívást az általános iskolai tanulóink között, hogy kicsit újra azt érezhessük, hogy együtt vagyunk és közösen csinálunk valamit. Puzzle színezőket küldtünk körbe online formában a családoknak, amit mindenki kékre díszíthetett szabadon választott technikával. Emellett pedig kékbe is öltözünk tetőtől talpig. Nagyon üdítő volt újból látni a mosolygós arcokat. Ezúton szeretnénk gondolni a hozzánk járó diákok mellett, az őket körülvevő családokra is:
Az anyukákra,
az apukákra,
a nagymamákra,
a nagypapákra,
a nővérekre,
a bátyusokra,
a húgokra,
az öcsikre.
A legnagyobb feladat az övék, ragyogjon értük is kéken minden!

Csák-Iványi Réka
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech