gennaro logo new

2020. március 13.

MDKSZ 16Számomra a tavasz egyik legszebb ünnepe Március 15. Ilyenkor a tavasz első jelei már megmutatkoznak a növények éledésében, a madarak énekében.
Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Minden március alkalmas arra, hogy elmeséljük, felidézzük magunknak azokat a történeteket, amelyeket soha nem fogunk megunni, hiszen rólunk szólnak.

 

Az egyre melegedő napsugarak fényében a régmúlt szereplőivel, hacsak parányi részben is azonosulva hallgatjuk a jól ismert történeteket Petőfiről, a Múzeum kertről, a 12 pontról vagy akár Vasvári Pálról. A történetek hallgatása megadja számunkra azt a lehetőséget, hogy hőseinkkel együtt cselekedhessünk gondolatban. Együtt szavalhatjuk Petőfivel a Nemzeti Dalt, vonulhatunk a tömeggel Táncsics Mihályt kiszabadítani, lehetünk szilaj huszárok, vagy akár egy valaki az ünneplő tömegből.

Ebben az évben rendhagyó módon, osztályszinten ünnepeltünk. A tanulók képességeinek megfelelően emlékeztünk a forradalom és szabadságharc hőseire. Az általános iskolás gyermekek kokárdát színeztek, amivel az osztályaikat díszítették, zászlót készítettek, amelyeket a kertben kibújó krókuszok közé szúrtak, vagy nemzeti színű szalagot táncoltatva énekelték az ilyenkor szokásos dalokat. Az ünneplő ruha, a kokárda különleges, ünnepi hangulatot kölcsönzött az eseménynek.

MDKSZ 2

A készségfejlesztő iskolában előkerültek a jól ismert történetek a régmúlt március 15-éjének eseményeiről. Elhangzott egy-egy szavalat, a Kossuth-nóta, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnépszerűbb toborzó dala volt, több osztályban felolvasták és értelmezték a 12 pontot. Készültek rajzok, az osztályokat is mindenki ünneplőbe öltöztette. A Nemzeti dal egy-egy versszakát szavalva több osztályban közösen mondták a refrént, egymást lelkesítve, átérezve az ünnep emelkedettségét.

A forradalmi hangulat olyannyira fokozódott a készségfejlesztő iskolások között, hogy a 11. udvaros és a 12. háztartástan osztályosok megfogalmazták saját 12 pontjukat és átadták a vezetőségnek.

MDKSZ 7

A mai nap az ünneplésről, az ünnepről szólt. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra és hőseire - amely Magyarország újkori történetének egyik, a nemzeti identitást megalapozó meghatározó eseménye volt - méltóképpen emlékeztünk.

Ammerné Nagymihály Emília
intézményvezető       

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech