2020. január 16.

04b2020. január 15-én szerdán, immár sokadik alkalommal barlangtúrán voltunk a Pál-völgyi cseppkőbarlangban.

A kinti hideg és zord időjárás ellenére diákjaink lelkesen indultak neki a túrának. A kinti télies időjárást feledtette a barlang állandó, 10 fok körüli hőmérséklete és az ott látottak. Hazánk leghosszabb barlangja, ami jelenleg 32 km hosszúságú, tekervényes, folyosószerű természeti építményekből, magas cseppkövekkel díszített sziklatömbökből, labirintusrendszerből áll.

A meleg és hidegvízű források egyaránt alakították a barlangrendszert, ami az évezredek alatt nagy belső szintkülönbségeket és gyönyörű cseppköveket formált. A barlangtúra sok izgalmat, szépséget és új ismereteket rejtegetett. Simogathattunk valódi cseppkövet, láthattunk ősi, több ezer-éves tengeri élőlények megkövesedett maradványait (tengeri sünt, kagylókat, csigákat) és a természetes hideg és meleg vizek által formált meseszerű képződményeket, alakzatokat (Hófehérkét és a hét törpét, Buddha szobrát, szalmacseppköveket, hévízi forrásokból kioldott gömbszerű formákat).

Az 500 méteres szakasz közepén megtapasztalhattuk a teljes sötétség birodalmát - hisz a barlangba természetes fény nem szűrődik be - ami közben bizony fogtuk és szorítottuk egymás kezét. A nagy szintkülönbségeket vállszélességnyi folyosókon, labirintus és lépcsőrendszereken keresztül tudtuk megtenni, miközben láttunk téli álmot alvó denevéreket is, akik Magyarországon védett emlősállatok. A túra végén kitöltöttünk egy érdekes kvíz kérdőívet is, mely a túra során elhangzottakat foglalta össze.

Reméljük, nemsokára ismét látogatói lehetünk ennek a több évezredes barlangrendszernek.

Loványi Tünde

 

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech