gennaro logo new

2019. február 02.

ParasportEbben az évben is csatlakozott iskolánk a Magyar Parasport Napjához, amely idén a Lélekmozgató nevet viselte. 
„A paralimpia mottója: „a lélek mozgásban". Ha a lélek mozdul, a szándék, akarat, elszántság, céltudatosság és az érzelem feltör, a testet mozgásra, cselekvésre kényszeríti. Ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges." – olvashattuk a felhívásban. Úgy érezzük, ez az üzenet nálunk a helyére talált.

 


Iskolánkban a programok három helyszínen zajlottak a témának megfelelő tartalommal.
A különleges osztályfőnöki órák keretében tanulóink megnézték a „Csodafedezet" című dokumentumfilmet, amely Vitéz Halassy Olivérről, az első magyar parasportolóról szólt, aki abban az időben élt, amikor még a parasport fogalma nem is létezett. A tanulók érdeklődéssel figyelték a filmet, majd tanáraikkal a fogyatékossággal élő parasportolókról beszélgettek.

A következő helyszínen közösen elolvasták a programhoz javasolt „Örömtánc" című mesét. A mesék egyszerűen és érzéseinket megindítva szólnak hozzánk sokszor nehéz élethelyzetekről. Bartos Erika Örömtánc című meséjének témája az elfogadás nehézségeiről szól. Egy mozgássérült kisfiú saját osztályközösségében élte át, hogy csúfolódás tárgya lett, majd végül azok az osztálytársai segítettek rajta szeretettel és megértéssel, akik megbántották. Tanulóink élményeiket a mesével kapcsolatban a beszélgetés során szóban és a történetről készült rajzaikban is kifejezhették.

Parasport3

A tornateremben a fogyatékkal élő sportolók sportágait próbálták ki tanulóink. Floorballoztak, megismerték az ülőröplabda nehézségeit, a vakfutást, majd bekötött szemmel vonultak végig különböző nehézségű akadálypályán.
A foglalkozáson átélhették, milyen lehet látássérültként, testi fogyatékkal élőként sportolni. Megtapasztalhatták milyen nehézségekkel küzdenek napi edzéseik során a parasportolók.
Tanulóink jókedvvel, kíváncsisággal és kellő kitartással vettek részt a programokon.

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech