gennaro logo new

2018. május 31.

peksegTanulóinkkal két alkalommal nyílt lehetőségünk ellátogatni a „László Pékség" iskolánkhoz közeli üzemébe. Első ízben a Fenntarthatósági Témahét kapcsán fogadott minket az itt dolgozók nagyon kedves, szívélyes kis csapata. A műhelyben vezetőnk elmondta, hogy melyik gépnek mi a funkciója, hogyan működik, milyen alapanyagokat használnak a tészták elkészítéséhez, azokat milyen arányban kell adagolni. Készségesen válaszolt a gyerekek kérdéseire is.

 


A pékségben hatalmas dagasztógép működését tekinthettük meg, középen a fém spirál fáradhatatlanul körbejárt. Megtudtuk, hogy 100 kg liszt is elfér benne. Egy nyújtógép hosszú padján, néhány másodperc alatt nagyméretű lapos tésztává varázsolta a beleadagolt anyagot. Mellette egy másik gép kifliket sodort, melyeket aztán a pék legények buzgón tekertek brióssá. Izzasztó volt a hőség, de ventilátor nem használható, mert az kiszárítaná a tésztát, így nem lenne megfelelő a minősége. Kifelé menet megcsodálhattuk a hatalmas kemencéket, ahol a cipók készülnek, és az óriás sütőket, melyekbe egész állványokkal gurítják be a sütőlemezeket, így egyszerre sok finomság készül el. Az illatok már az érkezés pillanatában elvarázsoltak. A kapott finomságokat az iskolába vezető úton el is fogyasztottuk.

bread-1563305 960 720

Kiváló lehetőség volt az üzemlátogatás arra, hogy betekintést nyerhessünk más, de az iskolában tanult képzéshez közel álló szakma munkafolyamataiba. Készségfejlesztő iskolánkban diákjaink a szakmai előkészítés és a gyakorlati képzésük alatt is találkoznak az itt látott alapanyagokkal és eszközökkel, melyek felhasználását most munkahelyi körülmények között is megfigyelhették. Érdekes volt megtudni és látni, hogy mi az útja a hozzánk már készen kerülő termékeknek, kik és hogyan készítik el mindezt nekünk.
Hazafelé és az iskolában is sokat beszélgettünk az itt szerzett élményekről, tapasztalatainkról. Érdekes és egyben tanulságos volt betekinteni a pékek munkájának világába.

Krafcsik Éva   
gyógypedagógus

 

Gennaro Verolino Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech