2018. május 31.
Tanulóinkkal két alkalommal nyílt lehetőségünk ellátogatni a „László Pékség" iskolánkhoz közeli üzemébe. Első ízben a Fenntarthatósági Témahét kapcsán fogadott minket az itt dolgozók nagyon kedves, szívélyes kis csapata. A műhelyben vezetőnk elmondta, hogy melyik gépnek mi a funkciója, hogyan működik, milyen alapanyagokat használnak a tészták elkészítéséhez, azokat milyen arányban kell adagolni. Készségesen válaszolt a gyerekek kérdéseire is.
A pékségben hatalmas dagasztógép működését tekinthettük meg, középen a fém spirál fáradhatatlanul körbejárt. Megtudtuk, hogy 100 kg liszt is elfér benne. Egy nyújtógép hosszú padján, néhány másodperc alatt nagyméretű lapos tésztává varázsolta a beleadagolt anyagot. Mellette egy másik gép kifliket sodort, melyeket aztán a pék legények buzgón tekertek brióssá. Izzasztó volt a hőség, de ventilátor nem használható, mert az kiszárítaná a tésztát, így nem lenne megfelelő a minősége. Kifelé menet megcsodálhattuk a hatalmas kemencéket, ahol a cipók készülnek, és az óriás sütőket, melyekbe egész állványokkal gurítják be a sütőlemezeket, így egyszerre sok finomság készül el. Az illatok már az érkezés pillanatában elvarázsoltak. A kapott finomságokat az iskolába vezető úton el is fogyasztottuk.
Kiváló lehetőség volt az üzemlátogatás arra, hogy betekintést nyerhessünk más, de az iskolában tanult képzéshez közel álló szakma munkafolyamataiba. Készségfejlesztő iskolánkban diákjaink a szakmai előkészítés és a gyakorlati képzésük alatt is találkoznak az itt látott alapanyagokkal és eszközökkel, melyek felhasználását most munkahelyi körülmények között is megfigyelhették. Érdekes volt megtudni és látni, hogy mi az útja a hozzánk már készen kerülő termékeknek, kik és hogyan készítik el mindezt nekünk.
Hazafelé és az iskolában is sokat beszélgettünk az itt szerzett élményekről, tapasztalatainkról. Érdekes és egyben tanulságos volt betekinteni a pékek munkájának világába.
Krafcsik Éva
gyógypedagógus